Wysokiej jakości domowy pasteryzator elektryczny do słoików, przetworów. Pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej, dno garnka wykonane ze stali nierdzewnej. Pojemność 30 litrów, co umożliwia jednoczesne pasteryzowanie do 14 słoików o pojemności 1 litra. Pasteryzator wyposażony w wysokiej jakości termostat odpowiedzialny poza pełną kontrolę temperatury pasteryzacji. Dodatkowo prezentowany model pasteryzatora wyposażony jest "timer", który w trybie automatycznym wyłączy urządzenie po określonym czasie pasteryzacji. Czas pasteryzacji odmierzany jest od momentu osiągnięcia zadanej temperatury, co znakomicie wpływa na prowadzenie procesu pasteryzacji oraz jego efekty. Urządzenie kompletne i gotowe do użytku.
Informacje techniczne:
- Kolor: inox
- Zasilanie: 230 V·2000 W
- Wymiary: 39 x 39 x 43 cm
Proces pasteryzacji powinien odbywać się w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Nie każdy owoc lub warzywo pasteryzuje się w tej samej temperaturze i przez ten sam okres czasu. Wysoka temperatura wpływa na zmianę formy, koloru, aromatu oraz na porcję walorów odżywczych pasteryzowanych produktów żywnościowych, które pozostaną w tych produktach. Pasteryzując przetwory owocowe, warzywne lub mięsne należy zachować szczególną ostrożność, higienę i ściśle przestrzegać czasu i temperatury pasteryzacji.
Zalecane temperatury i czas pasteryzacji:
Pasteryzacja owoców i warzyw. Tabela referencyjna temeratury oraz czasu pasteryzacji wybranych owoców i warzyw | |||
PL | EN | Temperatura pasteryzacji/Temperature setting | Czas pasteryzacji/Cooking time |
Owoce | Fruits | ||
Porzeczki | Currants | 85 °C | 20 minut |
Mus jabłkowy | Apple sauce | 90 °C | 30 minut |
Gruszki | Pears | 90 °C | 30 minut |
Truskawki | Strawberries | 75 °C | 25 minut |
Jagody | Blueberries | 85 °C | 25 minut |
Maliny | Raspberries | 80 °C | 30 minut |
Wiśnie | Cherries | 80 °C | 30 minut |
Mirabelki | Mirabelle plums | 90 °C | 30 minut |
Brzoskwinie | Peach | 90 °C | 30 minut |
Morele | Apricot | 90 °C | 30 minut |
Renkloda | Greengage | 90 °C | 30 minut |
Rabarbar | Rhubarb | gotować | 30 minut |
Agrest | Gooseberries | 80 °C | 30 minut |
Śliwki | Plums | 90 °C | 30 minut |
Warzywa | Vegetables | ||
Kalafior | Cauliflower | gotować | 90 minut |
Fasola | Beans | gotować | 120 minut |
Bób | Broad beans | gotować | 90 minut |
Groch | Peas | gotować | 120 minut |
Ogórki korniszone | Gherkins | 90 °C | 30 minut |
Marchew | Carrots | gotować | 90 minut |
Kapusta | Cabbage | gotować | 90 minut |
Dynia | Pumpkin | 90 °C | 30 minut |
Brukselka | Brussels sprouts | gotować | 120 minut |
Szparagi | Asparagus | gotować | 120 minut |
Pomidory | Tomatoes | 90 °C | 30 minut |
- DN 20 x 20
- DN 25 x 25
- DN 32 x 32
- DN 40 x 40
- DN 50 x 50
- DN 60 x 60
- DN 65 x 65
- Kosz drylujący 0,5 mm
- Kosz drylujący 1 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 2 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 3 mm (do wiśni, czereśni)
- Kosz drylujący 5 mm (do śliwek)
- Kosz drylujący 8 mm (do moreli)
- Kosz drylujący 10 mm (do brzoskwoń)
Oenoferm® Pink wspiera styl międzynarodowych win różowych – rześkich, wytrawnych i z wyraźnymi