Destiller

Syropiarnia, Syrup Room do produkcji napojów gazowanych, Soft Drinków, soków z koncentratów, nektarów

Producent:
Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który zobacz pełny opis
OPIS

Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który przygotowywany jest w zepole urządzeń zwanych Syrup Room'em, syropiarnią.  W zależności od wymagań produkcyjnych danego napoju przygotowanie syropu może być wykonane na zimno albo na gorąco. Stosunek wagi cukru i wody w przygotowanym syropie cukrowym wynosi ok 60-65 Brix.  Na pierwszym etapie przygotowywany jest syrop prosty (simple sugar) - mieszanka wody technologicznej i cukru lub słodzików. Drugi etap to przygotowanie syropu końcowego - mieszaniny syropu prostego z koncentratami soków owocowych (w przypadku SOFT Drinków, nektarów) oraz innymi dodatkami (tj. aromatami, stabilizatorami, witaminami).

Syropiarnia służą także do wstępnego przegotowania bazy do produkcji soków z koncentartów soków owocowych, SOFT Drinków.  Zadaniem urządzeń jest w tym przypadku rozładunek cukru, słodzików, koncentratów soków owocowych.  Następnie przygotowanie syropu cukrowego, rozcieńczenie koncentratów, dodanie innych składników, mieszanie i uzyskanie odpwiednicch stężen i proporcji.  Tak przygotowana baza pod napoje gazowane przesyłana jest następnie do urządzenia zwanego  PREMIX'em. 

Niegazowane soki owocowe z koncentratów soków owocowych z syropiarni trafiają bezpośrednio do pasteryzatora. 


Możemy wymienić dwa typy Syrup Room'ów: 

  • Batch Type Sugar Dissolving System, NCSD, (okresowy, zbiornikowy),
  • Continuous Sugar Dissolving System, CSD, (ciągły).

W skład syropiarni (Syrup roomów) wchodzą urządzenia do: 

  • rozładunku cukru (słodzików), który może zostać dostarczony do zakładu w workach 25, 50 lub 1000 kg,
  • rozładunku koncentratów soków, które trafiają do zakładu najczęściej w dużych beczkach,
  • zbiorników z mieszadłami,
  • aparatury pomiarowej,
  • filtracji,
  • wymiennika ciepła,
  • elementy niezbędne do mycia CIP.
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.