Przetłaczanie cieczy o dużej lepkości – przekraczającej zakres stosowania pomp wirowych czyli powyżej 800 cP. Tłoczenie cieczy zagęszczonych np. kremy, szampony, mydła, pasty w stanie płynnym, emulsje zagęszczone podczas produkcji kosmetyków, śmietana, śmietana zagęszczona, serki homogenizowane, serek typu wiejskiego, miody i produkty na bazie miodu, dżemy, konfitury, syropy. Tłoczenie cieczy niezagęszczonych też jest możliwe jednak do tego celu ekonomiczniejsze jest stosowanie pomp wirowych.
Charakterystyka ogólna
Klasyczna konstrukcja pomp produkowanych przez Spomasz – wirnik osadzony bezpośrednio na przedłużonej końcówce wału silnika. Pompa PWe jest pompą wyporową z wirnikiem posiadającym elastyczne łopatki, którego mimośrodowe osadzenie umożliwia zróżnicowanie objętości pomiędzy łopatką a korpusem - po stronie ssącej przestrzeń jest większa i stopniowo zacieśnia się by po stronie tłocznej przy najmniejszej objętości przestrzeni zostać wypchnięta do rury tłocznej. Taka konstrukcja pompy umożliwia stabilny przepływ czynnika (minimalizując pulsacyjność), umożliwia przetłaczanie czynnika z cząstkami miękkimi i twardymi w miarę ich nie rozcierając. Pompa umożliwia przetłaczanie czynnika w dwie strony – po zmianie kierunku obrotów silnika. Napęd pompy stanowi silnik asynchroniczny, trójfazowy z zamontowanymi termistorami z możliwością zastosowania przemiennika częstotliwości co umożliwia płynną regulację wydajności.
Pompa wyposażona w mobilny wózek oraz wyłącznik elektryczny.
Pomiar zawartości zbiornika poza pomocą
- 100 litrów (PZH 100 A4)
- 150 litrów (PZH 150 A5)
- 200 litrów (PZH 200 A5)
- 320 litrów (PZH 320 A6)
- 400 litrów (PZH 400 A6)
- 520 litrów (PZH 520 A7)
- 620 litrów (PZH 620 A8)
- 900 litrów (PZH 900 A10)
- 1100 litrów (PZH 1100 A10)
- 1500 litrów (PZH 1500 A11)
- 2000 litrów (PZH 2000 A11)
Dane techniczne: Wysokość wyjścia owoców 845 mm Szerokość wylotu