Półautomatyczne urządzenie niezbędne w produkcji win musujących metodą tradycyjną, szampańską. Służy do usuwania osadu z wina musującego będącego ostanim etapem metody szampańskiej (klasycznej, tradycyjnej), bez powodowania mętnienia wina oraz utraty nadmiernej ilości dwutlenku węgla oraz na dodaniu liqueur de tirage (liqueur de dosage). Polega na eliminacji drożdży znajdujących się w szyjce butelki po procesie remuage, poprzez zamrożenie jej do temperatury ok. –25°C oraz usunięciu kapsla wraz z czopem. DÉGORGEMENT(fr.) czasami używa się spolszczonego określenia „degorżowanie” czyli usunięcie osadu z szampana lub innego wina musującego wytwarzanego metodą szampańską powstałego w wyniku wtórnej fermentacji w butelce.
Urządzenie wyposażone w
- automatyczny układ przeznaczony do usuwania kapsli (disgorging)
- regulowaną dyszę do częściowego opróżniania butelki
- dozownik liqueur d'expédition o maksymalnej objętości do 6 cl (w skład mieszanki wchodzi cukier oraz wino).
- regulowana dysza do uzupełniania wina.
Wydajności do 600 butelek na godzinę.
Maszyna wykonana ze stali nierdzewnej.
Przeznaczony do pracy z butelkami: 37,5 cl, 75 cl i 150 cl (maksymalna średnica: 115 mm).
Należy pamiętać. że Ilość użytego liqueur de dosage będzie zależała od rodzaju szampana, który chcemy wytworzyć:
- Champagne doux zawiera ponad 50 gramów cukru na litr.
- Champagne demi-sec od 32 do 50 gramów na litr.
- Champagne sec od 17 do 32 gramów cukru na litr.
- Champagne extra dry (ekstra wytrawny) 12 i 17 gramów cukru na litr.
- Champagne brut mniej niż 12 gramów cukru na litr.
Kolejnym etapem jest korkowanie oraz zawiązywanie drucianego koszyczka. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą korkownic i wiązarek drucianych koszyczków.
- DN 20 x 20
- DN 25 x 25
- DN 32 x 32
- DN 40 x 40
- DN 50 x 50
- DN 60 x 60
- DN 65 x 65
Liście są zasysane
- 100 litrów (PZ 100 A4)
- 150 litrów (PZ 150 A5)
- 200 litrów (PZ 200 A5)
- 320 litrów (PZ 320 A6)
- 400 litrów (PZ 400 A6)
- 520 litrów (PZ 520 A7)
- 620 litrów (PZ 620 A8)
- 900 litrów (PZ 900 A10)
- 1100 litrów (PZ 1100 A10)
- 1500 litrów (PZ 1500 A11)
- 2000 litrów (PZ 2000 A11)
- DN 20
- DN 25
- DN 32
- DN 40
- DN 50
- DIN DN 32 x 25
- DIN DN 40 x 25
- DIN DN 50 x 32
- DIN DN 65 x 40
- DIN DN 50 x 40