Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
Średnica: 55cm
Mobilna jednostka do mycia przede wszytkim zbiorników winiarskich, rurociagów ma zastosowanie zarówno w małych,
- 120 litrów - MKLF 120
- 200 litrów - MKLF 200
- 300 litrów - MKLF 300
- 30 litrów
- 60 litrów
- 120 litrów