Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- Filtr 5 mikronów
- Filtr 10 mikronów
- Filtr 50 mikronów
- Do nalewania wina
- Do nalewania destylatów alkoholowych
- Do nalewania oleju
- 100 litrów
- 150 litrów
- 200 litrów
- 250 litrów
- 300 litrów
- 380 litrów
- 500 litrów
- 600 litrów
- 800 litrów
- 1100 litrów