Półautomatyczne urządzenie niezbędne w produkcji win musujących metodą tradycyjną, szampańską. Służy do usuwania osadu z wina musującego będącego ostanim etapem metody szampańskiej (klasycznej, tradycyjnej), bez powodowania mętnienia wina oraz utraty nadmiernej ilości dwutlenku węgla oraz na dodaniu liqueur de tirage (liqueur de dosage). Polega na eliminacji drożdży znajdujących się w szyjce butelki po procesie remuage, poprzez zamrożenie jej do temperatury ok. –25°C oraz usunięciu kapsla wraz z czopem. DÉGORGEMENT(fr.) czasami używa się spolszczonego określenia „degorżowanie” czyli usunięcie osadu z szampana lub innego wina musującego wytwarzanego metodą szampańską powstałego w wyniku wtórnej fermentacji w butelce.
Urządzenie wyposażone w
- automatyczny układ przeznaczony do usuwania kapsli (disgorging)
- regulowaną dyszę do częściowego opróżniania butelki
- dozownik liqueur d'expédition o maksymalnej objętości do 6 cl (w skład mieszanki wchodzi cukier oraz wino).
- regulowana dysza do uzupełniania wina.
Wydajności do 600 butelek na godzinę.
Maszyna wykonana ze stali nierdzewnej.
Przeznaczony do pracy z butelkami: 37,5 cl, 75 cl i 150 cl (maksymalna średnica: 115 mm).
Należy pamiętać. że Ilość użytego liqueur de dosage będzie zależała od rodzaju szampana, który chcemy wytworzyć:
- Champagne doux zawiera ponad 50 gramów cukru na litr.
- Champagne demi-sec od 32 do 50 gramów na litr.
- Champagne sec od 17 do 32 gramów cukru na litr.
- Champagne extra dry (ekstra wytrawny) 12 i 17 gramów cukru na litr.
- Champagne brut mniej niż 12 gramów cukru na litr.
Kolejnym etapem jest korkowanie oraz zawiązywanie drucianego koszyczka. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą korkownic i wiązarek drucianych koszyczków.
Dane techniczne: Wysokość wyjścia owoców 845 mm Szerokość wylotu
- 100 litrów (PZH 100 A4)
- 150 litrów (PZH 150 A5)
- 200 litrów (PZH 200 A5)
- 320 litrów (PZH 320 A6)
- 400 litrów (PZH 400 A6)
- 520 litrów (PZH 520 A7)
- 620 litrów (PZH 620 A8)
- 900 litrów (PZH 900 A10)
- 1100 litrów (PZH 1100 A10)
- 1500 litrów (PZH 1500 A11)
- 2000 litrów (PZH 2000 A11)