Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- Model 1-FU
- Model 2-FU
- Model 3-FU
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
- 300 litrów
- 500 litrów
- 600 litrów
- 800 litrów
- 1100 litrów
- 1500 litrów
- 2000 litrów
- 2450 litrów
- 2600 litrów
- 3300 litrów