Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- DN 20
- DN 25
- DN 32
- DN 40
- DN 50
- DN 40 x 40
- DN 60 x 60
Fermentor ma roczną
- DN 25
- DN 32
- DN 40
- Reform B 2500 + 5000 l/h
- Reform B 5000 + 10000 l/h
- Reform B 7500 + 15000 l/h
- Reform B 10000 + 20000 l/h