Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- DN 25
- DN 32
- DN 40
- DN 50
- DN 65
- DN 80
- DN 100
Zasada pracy Rotor pompy obraca się, a
- Bordeaux Export 225 L
- Bourgogne Export 228 L
- 300L Barrel
- 500L Barrel
- AT 50 P
- AT 100 P
- AT 150 P
- AT 200 P
- AT 300 P
- AT 400 P
Pojemność destylatora: 15
- DN 40 x 40
- DN 60 x 60