Trenolin Frio, to płynny pektoenzym
Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.
Opis produktu:
Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Preparat zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.
Produkt i działanie:
Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych składników Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.
Cel stosowania:
- Szybka, skuteczna hydroliza pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
- Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
- Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
- Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze
- Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
- Przyśpieszenie klarowania przy użyciu np. środka Seporit PORE-TEC, w procesie sedymentacji.
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego. Granucol®
Trenolin® ProStab działa na termolabilne chitynazy i białka taumatynopodobne, które odgrywają
MostRein® PORE-TEC to granulat z węglem aktywowanym bentonitem do profilaktycznej, starannej obróbki rozgniecionych
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
- 100 litrów (PZ 100 A4)
- 150 litrów (PZ 150 A5)
- 200 litrów (PZ 200 A5)
- 320 litrów (PZ 320 A6)
- 400 litrów (PZ 400 A6)
- 520 litrów (PZ 520 A7)
- 620 litrów (PZ 620 A8)
- 900 litrów (PZ 900 A10)
- 1100 litrów (PZ 1100 A10)
- 1500 litrów (PZ 1500 A11)
- 2000 litrów (PZ 2000 A11)
- Filtr 5 mikronów
- Filtr 10 mikronów
- Filtr 50 mikronów
- Kosz drylujący 0,5 mm
- Kosz drylujący 1 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 2 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 3 mm (do wiśni, czereśni)
- Kosz drylujący 5 mm (do śliwek)
- Kosz drylujący 8 mm (do moreli)
- DN 40
- DN 60