Płatki dębowe e.Bois® są wykorzystywane do optymalizacji właściwości organoleptycznych wina i poprawy jego garbnikowej struktury. Wspomagają również stabilizację koloru wina. Chipsy dębowe e.Bois® idealnie nadają się również do dojrzewania wina w beczkach.
Dawkowanie
Płatki dębowe e.Bois® można dodawać do pulpy, moszczu lub wina w dowolnym momencie. Czas kontaktu może wahać się od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju wina, użytych chipsów. Ocena organoleptyczna powinna być ciągła. W zależności od pożądanych właściwości organoleptycznych winadozowanie płatków dębowych powinno zawierać się między 50 a 500 g/100 l przy standardowym czasie kontaktu 5 – 30 dni.
Pochodzenie płatków dębowych e.Bois®
Płatki dębowe e.Bois® są produkowane z dębu amerykańskiego lub francuskiego. Preferowane są wolno rosnące dęby z chłodnego klimatu. Uzyskane płatki dębowe e.Bois® z dębu amerykańskiego są zwykle opisywane jako aromatyczne/owocowe i z wyraźnym aromatem wanilii.
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego. Granucol®
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
Tannivin® Multi to nowa, botaniczna tanina enologiczna o wysokiej czystości. Produkt stanowi
MostRein® PORE-TEC to granulat z węglem aktywowanym bentonitem do profilaktycznej, starannej obróbki rozgniecionych
MaloStar® Fruit nie zawiera diacetylu, co pozwala
- DN 40
- DN 50
- DN 60
- Chilly 25 MLT
- Chilly 35 MLT
- Chilly 45 MLT
- MB-FU 1000 – 10000 l/h
- MB-FU 1000 – 15000 l/h
- MB-FU 1000 – 20000 l/h
- Reform B-FU 5000
- Reform B-FU 10000
- Reform B-FU 15000
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia