Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który przygotowywany jest w zepole urządzeń zwanych Syrup Room'em, syropiarnią. W zależności od wymagań produkcyjnych danego napoju przygotowanie syropu może być wykonane na zimno albo na gorąco. Stosunek wagi cukru i wody w przygotowanym syropie cukrowym wynosi ok 60-65 Brix. Na pierwszym etapie przygotowywany jest syrop prosty (simple sugar) - mieszanka wody technologicznej i cukru lub słodzików. Drugi etap to przygotowanie syropu końcowego - mieszaniny syropu prostego z koncentratami soków owocowych (w przypadku SOFT Drinków, nektarów) oraz innymi dodatkami (tj. aromatami, stabilizatorami, witaminami).
Syropiarnia służą także do wstępnego przegotowania bazy do produkcji soków z koncentartów soków owocowych, SOFT Drinków. Zadaniem urządzeń jest w tym przypadku rozładunek cukru, słodzików, koncentratów soków owocowych. Następnie przygotowanie syropu cukrowego, rozcieńczenie koncentratów, dodanie innych składników, mieszanie i uzyskanie odpwiednicch stężen i proporcji. Tak przygotowana baza pod napoje gazowane przesyłana jest następnie do urządzenia zwanego PREMIX'em.
Niegazowane soki owocowe z koncentratów soków owocowych z syropiarni trafiają bezpośrednio do pasteryzatora.
Możemy wymienić dwa typy Syrup Room'ów:
- Batch Type Sugar Dissolving System, NCSD, (okresowy, zbiornikowy),
- Continuous Sugar Dissolving System, CSD, (ciągły).
W skład syropiarni (Syrup roomów) wchodzą urządzenia do:
- rozładunku cukru (słodzików), który może zostać dostarczony do zakładu w workach 25, 50 lub 1000 kg,
- rozładunku koncentratów soków, które trafiają do zakładu najczęściej w dużych beczkach,
- zbiorników z mieszadłami,
- aparatury pomiarowej,
- filtracji,
- wymiennika ciepła,
- elementy niezbędne do mycia CIP.
- DN 25/1mb
- DN 40/1mb
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
- CARBOMAXX 20
- CARBOMAXX 40
- 100 litrów (PP 100 A4)
- 150 litrów (PP 150 A5)
- 200 litrów (PP 200 A5)
- 320 litrów (PP 320 A6)
- 400 litrów (PP 400 A6)
- 520 litrów (PP 520 A7)
- 620 litrów (PP 620 A8)
- 900 litrów (PP 900 A10)
- 1100 litrów (PP 1100 A10)
- 1500 litrów (PP 1500 A11)
- 2000 litrów (PP 2000 A11)