Trenolin Frio, to płynny pektoenzym
Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.
Opis produktu:
Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Preparat zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.
Produkt i działanie:
Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych składników Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.
Cel stosowania:
- Szybka, skuteczna hydroliza pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
- Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
- Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
- Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze
- Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
- Przyśpieszenie klarowania przy użyciu np. środka Seporit PORE-TEC, w procesie sedymentacji.
Tannivin® Multi to nowa, botaniczna tanina enologiczna o wysokiej czystości. Produkt stanowi
Drożdże hybrydowe tolerujące alkohol, o egzotycznych aromatach Oenoferm® X-tiol to wolne od GMO hybrydowe drożdże wyselekcjonowane
Akticol FA to aktywowany kwasem węgiel roślinny opracowany specjalnie do odbarwiania. Dzięki temu Akticol FA
Trenolin® ProStab działa na termolabilne chitynazy i białka taumatynopodobne, które odgrywają
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
- 100 litrów (PZH 100 A4)
- 150 litrów (PZH 150 A5)
- 200 litrów (PZH 200 A5)
- 320 litrów (PZH 320 A6)
- 400 litrów (PZH 400 A6)
- 520 litrów (PZH 520 A7)
- 620 litrów (PZH 620 A8)
- 900 litrów (PZH 900 A10)
- 1100 litrów (PZH 1100 A10)
- 1500 litrów (PZH 1500 A11)
- 2000 litrów (PZH 2000 A11)