Płatki dębowe e.Bois® są wykorzystywane do optymalizacji właściwości organoleptycznych wina i poprawy jego garbnikowej struktury. Wspomagają również stabilizację koloru wina. Chipsy dębowe e.Bois® idealnie nadają się również do dojrzewania wina w beczkach.
Dawkowanie
Płatki dębowe e.Bois® można dodawać do pulpy, moszczu lub wina w dowolnym momencie. Czas kontaktu może wahać się od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju wina, użytych chipsów. Ocena organoleptyczna powinna być ciągła. W zależności od pożądanych właściwości organoleptycznych winadozowanie płatków dębowych powinno zawierać się między 50 a 500 g/100 l przy standardowym czasie kontaktu 5 – 30 dni.
Pochodzenie płatków dębowych e.Bois®
Płatki dębowe e.Bois® są produkowane z dębu amerykańskiego lub francuskiego. Preferowane są wolno rosnące dęby z chłodnego klimatu. Uzyskane płatki dębowe e.Bois® z dębu amerykańskiego są zwykle opisywane jako aromatyczne/owocowe i z wyraźnym aromatem wanilii.
- 1 kg
- 20 kg
Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza
VinProtect zapewnia skuteczną ochronę przed utlenianiem i stabilizację składników aromatu
Trenolin® ProStab działa na termolabilne chitynazy i białka taumatynopodobne, które odgrywają
- AT 50 FU
- AT 100 FU
- AT 150 FU
- AT 200 FU
- MB-FU 1000 – 10000 l/h
- MB-FU 1000 – 15000 l/h
- MB-FU 1000 – 20000 l/h
- Kosz drylujący 0,5 mm
- Kosz drylujący 1 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 2 mm (do przecierania)
- Kosz drylujący 3 mm (do wiśni, czereśni)
- Kosz drylujący 5 mm (do śliwek)
- Kosz drylujący 8 mm (do moreli)