Płatki dębowe e.Bois® są wykorzystywane do optymalizacji właściwości organoleptycznych wina i poprawy jego garbnikowej struktury. Wspomagają również stabilizację koloru wina. Chipsy dębowe e.Bois® idealnie nadają się również do dojrzewania wina w beczkach.
Dawkowanie
Płatki dębowe e.Bois® można dodawać do pulpy, moszczu lub wina w dowolnym momencie. Czas kontaktu może wahać się od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju wina, użytych chipsów. Ocena organoleptyczna powinna być ciągła. W zależności od pożądanych właściwości organoleptycznych winadozowanie płatków dębowych powinno zawierać się między 50 a 500 g/100 l przy standardowym czasie kontaktu 5 – 30 dni.
Pochodzenie płatków dębowych e.Bois®
Płatki dębowe e.Bois® są produkowane z dębu amerykańskiego lub francuskiego. Preferowane są wolno rosnące dęby z chłodnego klimatu. Uzyskane płatki dębowe e.Bois® z dębu amerykańskiego są zwykle opisywane jako aromatyczne/owocowe i z wyraźnym aromatem wanilii.
Tannivin® Finesse to złożony produkt garbnikowy, zbilansowana kombinacja elagitanin
MaloStar® Fruit nie zawiera diacetylu, co pozwala
Tannivin® Multi to nowa, botaniczna tanina enologiczna o wysokiej czystości. Produkt stanowi
Innowacyjna bioprotekcja przed niepożądanymi działaniami mikrobiologicznymi. Wczesne zastosowanie Oenoferm® MProtect skutecznie
Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza
- AT 150 G
- AT 200 G
- AT 300 G
- AT 350G
- DN 25 x 20
- DN 32 x 25
- DN 40 x 32
- DN 40 x 25
- DN 50 x 40
- DN 50 x 32
- DN 50 x 25
- DN 65 x 50